İzmir’de, hasta eşiyle ilgilenmediğini öne sürdüğü doktora, “Benim paramla maaş alıyorsun” diyen Y.K.’ye, hakkında açılan kamu davasında 304 gün hapis cezası verildi. 2 yılın altında olması nedeniyle hapis cezası, 6 bin 80 liralık adli para cezasına çevrildi. Y.K., karara itiraz etti; ancak üst mahkeme, bu itirazı reddetti.
Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Acil Servisi´nde 2016 yılında meydana gelen olayda, Y.K., rahatsızlanan eşi C.K.´yi hastaneye getirdi. Bir süre sonra eşiyle ilgilenilmediğini düşünen Y.K., acil serviste görevli doktor Kaan Ataman ile tartışmaya başladı. Tartışma sırasında Y.K., iddiaya göre, Ataman´a “Sen kimsin? Seni çok pis yaparım. Benim paramla maaş alıyorsun” dedi. Tartışma sonrasında sağlık çalışanlarına karşı şiddetin önlenmesine yönelik ‘beyaz kod’ uygulandı, doktor Ataman Y.K.´den şikayetçi oldu. Y.K. hakkında, `hakaret ve basit tehdit´ suçlamasıyla kamu davası açıldı.
İzmir 18’inci Asliye Ceza Mahkemesi´nde görülen davanın karar duruşmasına sanık Y.K., şikayetçi olan doktor Kaan Ataman ve tarafların avukatları katıldı. Üzerine atılı suçlamayı kabul etmeyen ve sadece serzenişte bulunduğunu öne süren Y.K., “Ben doktora hakaret etmedim, tehditte bulunmadım. Sadece bizim verdiğimiz vergilerle bize hizmet etmek zorundasınız, diye serzenişte bulundum. Beraatimi talep ediyorum” dedi.
Mahkeme heyeti, ‘tehdit’ suçundan delil yetersizliği dolayısıyla sanık Y.K.’nin beraatine karar verdi. Y.K., hakaret ettiği gerekçesiyle 304 gün hapis cezasına çarptırıldı. Cezanın 2 yılın altında olması nedeniyle 304 gün hapis cezası 6 bin 80 liralık adli para cezasına çevrildi.
Sanık Y.K., karara itiraz etti; ancak üst mahkeme, itirazını reddetti.
‘KARAR EMSAL NİTELİĞİNDEDİR’
Doktor Kaan Ataman´ın avukatı Gonca Karakaptan, mahkemenin verdiği kararın emsal niteliği taşıdığını belirterek, “Daha önce de karşılaştığımız olaylarda `Benim vergimle maaş alıyorsun, senin maaşını ben ödüyorum´ şeklindeki söylemler Yargıtay´a göre hakaret sayılmıyordu. Bu tarz olaylarda beraat kararı veriliyordu. Ancak bizim davamızda çıkan karar, emsal niteliğindedir. Artık kimse bu söylemlerde bulunup hakaret edemeyecek” dedi
BU EMSAL KARARA TEPKİ VEREN HASTA VE HASTA YAKINLARI
Hasta ve hasta yakınları gelen tepki bu karar adaletin bittiği son noktadır, devlet Hastanelerinde bazı doktorlar tarafından sözlü ve fiziki eylemlere maruz kalıyoruz.
hasta olarak gidiyoruz azarlanıyoruz derdimizi anlatmakta korkuyoruz, devlet hastanelerine gitmekten artık korkuyoruz , devlet bileher daim doktorunu haklı görüyor , gidin adalet sarayları hep hasta ve hasta yakınlarına suiniyetle açılmış davalar var diyene hasta ve hata yakınları ,
bazı doktorlar organize bir şekilde hasta ve hasta yakınlarından hazır ol da asker istiyor , hasta yakınları doktorların uslüp ve davranışların dan şikayetçi olsa da şikayetler kapatılıyor, ancak doktorların yaptığı şikayetler hemen göz önünde alıyor , hasta ve hasta yakına haksız davalar açıyorlar.
buda bizleri adaletin geldiği son nokta dedirtiyor. adalet güçlü olandan taraf olduğu aklımıza getiriyor.
Konu hastanelerde yaşanan bu olayları ,Sağlık bakanlığı tarafından hasta aleyhine sonuçlandırıyor.
hasta ve hasta yakınları ,sağlık bakanlığında çalışan doktorların , organize haksız şikayetlerine artık bir dur demesi gerekir.
doktorun şahitleri kendi organize arkadaşlarından olduğu için ve hasta ve hasta yakını bu sefer şahidi olmuyor.
kamera kayıtları ise bilir kişiler tarafından yorumlamaları resim olarak değil video ve sesli olmalı resim ve sessiz video hasta ve hasta yakını mağdur etmekte olup hasta ve hasta yakınına adalet taraflı olmuş oluyor. dediler.
G.Y hasta yakını :
Adalet sadece memurlar için mi ? var . Ancak normal vatandaş için yok diyen hasta ve hasta yakınları .
Sağlık bakanlığında çalışan doktorlar özellikle bu durumu bile bile gereksiz adaleti meşgul ediyorlar ,hasta onlara ne yaparsa yapsın saygı duyacak köle -efendi ilişkisinde istiyor.
Ö.G hasta :
hasta ve hasta yakınları artık bu duruma dur deme zamanı gelmedi mi? diyor.
Hasta hakları sözde , hastaların şikayetleri kaile bile alınmayan bir 184 şikayet hattı var . doktorların uslup hataları ,kötü davranışlar burada yok sayılıyor.
hastanın yerinde olsam kanun yararına bozma dilekçesi verirdim, yargıtay büyük ihtimalle bu kararı bozabilir. kanun yararına bozma kabul edilmezse anayasa’ya ve avrupa insan haklarına götürür yine hakkımı sonuna kadar arardım.
marketten dondurma alınırken bile vergi ödenir ve vergiler devlet kurumlarının ihtiyaçlarını karşılar.
benim paramla maaş alıyorsun demenin hakaret sayılması ilginç hele ki daha önce aynı olayı hakaret saymayan yargıtay içtihadı varken.
ceza alan kişiye buradan sesleniyorum ( abi kanun yararına temyiz,anayasa,avrupa yollarını bir düşün istersen belki sonuç alırsın )
neticede : eyyorlamam bu kadar hadi hayırlı işler.