Araç sahipleri dikkat! Bu öneriler arabanızın ömrünü uzatacak.

Araç sahipleri dikkat! Bu öneriler arabanızın ömrünü uzatacak.

Herkes bir araç sahibi olup, sorunsuz bir şekilde kullanmak izter değil mi? Ancak bazı yanlış hareketler arabaların ömrünü kısaltır ve masraf çıkartır.

Bunun önüne geçebilmek için ise birkaç teknik bilgiye ihtiyaç var.

Motor ve yürüyen aksamın nasıl çalıştığına dair küçük bilgiler size yardımcı olur ve masraftan kurtulursunuz.

Araç sahipleri dikkat! Bu öneriler arabanızın ömrünü uzatacak

En ufak bir masraf açması günümüzde yedek parça fiyatlarının yüksek olmasından dolayı maliyet olarak sizi üzebilir.

Arabanızın tüm bakımlarını zamanında yaptırmanız gerekiyor.

Arabanızı kullanırken her zaman sert hareketlerden kaçınmanız gerekir.

İşte arabanızın ömrünü uzatacak 5 ipucu

1-Kasislerden frene basarak geçmemek

Kasislere yaklaşıldığında frene basılarak araba yavaşlatılır. Kasis girilmeden hemen önce ayağınızı frenden çekmeniz gerekiyor. Aksi halde fren yaptığınızda arabanızın ağırlık dengesi öne doğru aktarılır ve ön süspasiyonlar sıkışır ve görevlerini tam olarak yerine getiremez. Süspansiyonlar sıkıştığı için arabanın önü yere yaklaşır ve kasise girildiğinde daha sert tepkiye neden olur. Ön takımda bulunan parçalar da frenle kasise girilmesi halinde zarar görür. Kasisten önce ayağınızı frenden çekmeniz halinde süspansiyonlar tam açık haldeyken daha konforlu geçiş yaparsınız ve ön takımda bulunan parçalar zarar görmez.

2-Park halinde aracın meyiline göre viteste bırakmanız gerekir

Yokuş yukarı duruyorsa 1. vites, yokuş aşağı duruyorsa geri vitese takılması gerekir. Bunun nedeni ise aracın frenlerinde herhangi bir sorun olması halinde vitesin arabayı tutacak olmasıdır. Ancak vitese takmanın da bir kuralı var. Arabayı park ettikten sonra el frenini çekip, vitesi boşa almak gerekir. Ayağınızı da frenden çektikten sonra araba sadece el freni ile duruyorsa o anda uygun vitese takmanız gerekmekte.Otomatik vitesli araçlarda da aynı işlem uygulanmalı. Park edildikten sonra vites N konumuna getirilmeli ve el freni çekilmeli. Sonrasında ayak frenden çekilip sadece el freni ile dururken P konumuna vites alınmalı.Böylece vites dişlileri zarar görmez ve şanzımana boşa yük binmez.

3-Yarı kavramada hareket etmek

Trafik ışıklarında beklerken en çok yapılan hatalardan biridir. Manuel vitesli arabalarda ışıkların yanması beklenirken yarım debriyajla hareket etmeye çalışılır. Yarı debriyaj yaparken şanzıman kavramasıyla motor tarafındaki kavrama aynı hızda çalışmayacağı için arada kalan balatanın her iki yüzü de yıpranacak. Böylece balata ısıdan dolayı yanmaya başlar ve kötü koku yayar. Debriyajın da ömrü kısalır.

4- Yokuş aşağı inerken viteste inmek

Enjeksiyonlu araçlarda yokuş aşağı uygun vitesle inerken ve gaza basmadığınız zaman arabanız yakıt yakmaz. Yakıt yakmamasının yanında motorun içine supaplardan hava gireceği için içindeki ısı da azalır ve motorun ömrünü uzatacak hamlelerden biri olur. Ancak yokuş aşağı inerken vitesi boşa alırsanız arabanız hem yakıt yakmaya devam eder hem de devri düşük olmasından dolayı gerekli fren basıncını oluşturamaz ve frenlerinizin şişmesi, tutmamasına neden olur. Ayrıca vitesle yokuş inerken hızınız motorda oluşan kompresyondan dolayı fazla hız oluşturmaz ve dengeli bir hızda yokuşu inmiş olursunuz. Vitesle yokuş inerken fren balatalarınızı da nadiren kullanacağınızdan balatalarınız yıpranmaz.

5- Motor soğukken zorlamayın

Arabanızı motor soğukken ilk çalıştırdığınızda hemen hareket etmeyin. Yağ pompası çalışmayla birlikte harekete geçse de 20-30 saniye beklemeniz menfaatinize olur. Ayrıca soğuk motorla ani hızlanmalar yapılırsa aşınma en üst düzeyde olacağından motorunuzun ömrü kısalır ve yağ yakmanıza neden olabilir. Arabanızın hararet ibresinin yükselmeye başlamasının ardından uygun hızlarda kullanmaya devam edebilirsiniz. Turbolu araçlarda ise koruyucu devre yoksa arabanızı stop etmeden önce 30 saniye bekleyin.

Araçlarda hem arıza hem de bilgilendirme amacıyla birçok ikaz lambası bulunuyor. Bu lambalar, kendilerine görev sırası geldiği zaman yanıyor, ancak ne anlama geldiğini bilmeniz gerekli müdahale için oldukça önemli.

-MİLLİYET

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?