Bu açıkla birlikte hacker’lar görüntülü arama sayesinde kullanıcıların kişisel hesaplarına rahatlıkla ulaşabileceği, Ağustos ayında paylaşılan raporlarla birlikte gözler önüne serilmişti.
İsrail merkezli siber güvenlik firması Check Point, güvenlik korumasını aşarak WhatsApp`ın web versiyonunu kullanarak hesapları kırmayı başarmış, bu işlemi videoya kaydederek açığın ne gibi sonuçlara neden olabileceğini adım adım gözler önüne sermişti…
Verilerinizi izinsiz depolayarak ve satarak güvenliğinizi riske atan bir başka uygulama ise Facebook.
Dünyayı sarsan skandal, Cambridge Analytica şirketinin eski çalışanı Christopher Wylie’nin Facebook hesabından yaptığı güncel paylaşımlarla, Facebook’un “veri güvenliği kurallarını” nasıl ihlal ettiğini duyurmasıyla ortaya çıkmıştı.
Wylie’ye göre Cambridge Analytica onaylarını almadan, kişisel verilerini gizlemeyen 50 milyon kullanıcının hesaplarını değerlendirmeden geçirmiş.
Olay, Cambridge Üniversitesi öğretim üyesi Profesör Aleksandr Kogan’ın hazırladığı Facebook anketiyle başlamıştı. Kişisel soruların yer aldığı ankete 270 bin kişi katılmı, ilk sorudan önce anket sahibinin kendilerinin ve arkadaşlarının özel verilerini kullanmasına izin verilmesi istenmişti. Böylece Kogan muazzam bir kayıt stokuna el atma hakkını elde etmiş ve kayıtlar 2015 yılında Cambridge Analytica’ya iletilmiş.
Dünyanın dört bir yanından insanlar, skandalın ortaya çıkmasının ardından #deletefacebook kampanyasıyla kullanıcıları Facebook hesaplarını silmeye davet etmişti. Bunlara Facebook’un 19 milyar dolara satın aldığı WhatsApp’ın kurucusu Brian Acton da katılmıştı.
Ardı ardında güvenlik açıklarıyla çalkalanan Facebook’a bir kötü haber de Instagram’dan geldi. Instagram’da sunulan veri indirme aracının kullanıcıların şifrelerini deşifre ettiği ortaya çıkarıldı.
Sosyal ağ Instagram’da yaşanan güvenlik açığı nedeniyle bazı kullanıcıların şifrelerinin açığa çıktığı belirlendi. Söz konusu güvenlik açığı şirketin bu yılın Nisan ayında kullanıma sunduğu veri indirme aracından kaynaklandığı ifade edildi.
Kullanıcıların Instagram’daki tüm verilerini indirmek için sunulan söz konusu araçta, şifrelerin, internet tarayıcısının adres çubuğunda gösterilen URL içinde yer aldığı ortaya çıkarıldı.
Instagram yaşanan sorundan az sayıda kullanıcının etkilendiğini duyursa da, bazı kullanıcıları şifreleri açığa çıkmış olabileceği nedeniyle uyardı.
Ortaya çıkarılan açığın, Instagram’ın ana kuruluşu olan Facebook’un sunucularında tutulan şifreleri, söz konusu URL içinde deşifre ettiği belirlendi.
ALTERNATİFLER MÜMKÜN!
Veri güvenliğinizden endişeleniyor ve bilgilerinizin izinsiz depolanmasına ve satılmasına engel olmak istiyorsanız, son zamanlarda skandallarla çalkalanan Facebook, Instagram ve WhatsApp’a alternatif programlar kullanmanız mümkün.
En popüler WhatsApp alternatiflerinden biri olan Telegram, uçtan uça şifreli haberleşme altyapısı nedeniyle ilgi görüyor. Eğer WhatsApp’ın yerine koyacak bir seçenek arıyorsanız, ilk tercihiniz Telegram olmalı.
Telegram’ın bulut tabanlı mesajlaşma sistemi, gücünü dünyanın çeşitli yerlerine yayılmış sunuculardan alıyor; bu da uygulamayı en hızlı mesaj alıp verebilen mesajlaşma platformu haline getiriyor.
Geliştiriciler için API’ını da açık kaynaklı ve ücretsiz olarak kullanıma sunan Telegram, WhatsApp’ın en güçlü rakiplerinden biri.
Çin’de geliştirilen bir iletişim çözümü olan WeChat, WhatsApp’a altertatif olabilecek temel özelliklere sahip. Yazılı, sesli ve görüntülü haberleşme fonksiyonları mevcut olan WeChat, özellikle Uzak Doğu’da geniş bir kullanıcı kitlesi yakaladı.
WeChat uygulamasını Android için buradan, iOS içinse buradan cihazınıza indirebilirsiniz.
VK Avrupa’da Facebook’tan sonraki en popüler ikinci sosyal ağ olarak karşımıza çıkıyor. Birçok dil seçeneği bulunan VK, özellikle Rusça konuşan kişiler arasında çok fazla kullanılıyor.
Rusya başta olmak üzere; Ukrayna, Azerbaycan, Kazakistan, Moldova, Belarus ve İsrail’de popüler bir yere sahip olan VK, diğer sosyal ağlarda bulunan birçok özelliği bünyesinde barındırıyor.
Özel veya herkese açık gruplar, sayfalar, etkinlikler oluşturulabildiği gibi; fotoğraf, video, müzik paylaşımı da yapılabiliyor.
Yerli ve milli WhatsApp alternatifi denildiğinde akla ilk gelen uygulama olan BiP, mesajlaşma ve görüntülü konuşma gibi özelliklerin dışında çeşitli kanallara abonelik ile birçok farklı hizmet sunabiliyor.
Akıllı Faks ve mesajla para gönderme gibi özellikleriyle oldukça yenilikçi işlere imza atan BiP, zaman zaman Turkcell kullanıcılarına sağladığı ücretsiz internet gibi avantajlar sayesinde de her geçen gün kullanıcı sayısını artırıyor.
Google’a yerli alternatif olarak geliştirilen Yaani, müşterileri internette gezinmelerini ve arama yapmalarını sağlayan yerli arama motoru olarak karşımıza çıkıyor. Yaani ilk olarak yerel içeriklere öncelik verir.
YAANİ müşterilerinin ihtiyaçlarına göre tasarlanmıştır. Kullanıcıların internetteki bütün bilgilere erişimesini ve merak edilen tüm sorulara yanıt bulmasını kolaylaştırır.