Fetullahçı Terör Örgütü ( FETÖ) tarafından 15 Temmuz 2016 tarihinde yapılmak istenen askeri darbenin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından yurt genelinde FETÖ mensubu kişi ve kurumlara yönelik operasyonlar hız kesmeden sürüyor. Öte yandan örgütün şifreli haberleşme programı ByLock kullanan kişilere yönelik operayonlar da devam ediyor. İşte FETÖ operasyonlarında 26 Ocak 2018 Cuma günlüğü.
KARA HARP OKULU DAVASININ GÖRÜLMESİNE DEVAM EDİLDİ
Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminde Kara Harp Okulunda yaşanan eylemlere ilişkin 156’sı kursiyer, 8’i rütbeli 164 kişinin yargılanmasına devam edildi.
Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’ndeki salonda görülen duruşmada, sanıklar ve avukatları, cumhuriyet savcısının esasa ilişkin mütalaasına karşı savunma yaptı.
Tutuklu sanık sözleşmeli subay adayı Kürşad Arda Koca, olay günü Üsteğmen Atilla Kahraman’ın okulun güvenliğinin alınacağını belirterek, kendisiyle bir grup arkadaşını nizamiyeye götürdüğünü söyledi.
Bir zaman sonra alarm verilmesi üzerine kursiyerlerin içtima alanına toplandığını kaydeden Koca, burada tanımadıkları bir rütbelinin okul binasının güvenilir olmadığını, bunun için kursiyerlerin helikopterlerle başka bir bölgeye sevk edileceğini söylediğini aktardı.
Gelişmeler hakkında bilgi almak için Teğmen Rıdvan Bozdemir’e neler olduğunu sorduğunu ileri süren Koca, “Rıdvan teğmen de biz kursiyerlere, ‘Bunlar bizi kandırmış.’ dedi. Bulunduğumuz yere ateş edilmesi üzerine karargahın mescidine sığındık ve polise teslim olana kadar da burada bekledik.” dedi.
Darbe girişiminde yer almadığı, kimseye ateş etmediği ve suçsuz olduğunu savunan Koca, beraat talebinde bulundu.
“DARBECİLERDEN ŞİKAYETÇİYİM”
Tutuklu sanık Mahmut İşler de helikopterlere bindirildiklerinde başlarında bir rütbelinin bulunmadığını, gidecekleri yer hakkında da kendilerine bilgilendirme yapılmadığını iddia etti.
Daha güvenilir bir yere gideceklerini düşünürken Genelkurmay Başkanlığı karargahına götürüldüklerini anlatan İşler, silahlarında mühimmat olmadığını öne sürdü.
Karargahta çatışmaların yaşanması üzerine bir grup kursiyerle hizmet tabur binasına sığındıklarını belirten İşler, “Sabaha kadar buradan çıkmadık. Kanunsuz emirleri yerine getirmedim, komutanların yönlendirmesi nedeniyle yargılanıyorum. İddianamede aleyhimde tek bir suçlama yok, beraatimi istiyorum.” diye konuştu.
Tutuklu sanık Mehmet Ay ise 15 Temmuz’da alarm verilmesi üzerine rastgele bir tüfek alarak içtima alanına çıktığını, alarmın sonraki gün Afyonkarahisar’da yapılacak tatbikata hazırlık kapsamında verildiğini düşündüğünü savundu.
Patlama seslerinin gelmesi üzerine güvenli bölgeye götürülecekleri belirtilerek, tören alanına gitmeleri için emir verildiğini anlatan Ay, helikopterlerle Genelkurmay Başkanlığı karargahına gittiklerini kaydetti.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafına bakan duvarın dibinde saklandığını, halkla karşı karşıya gelmediğini iddia eden Ay, kimseye ateş açmadığını öne sürdü.
Darbe girişimine katkı sağlayacak bir eylemde bulunmadığını savunan Ay, beraatini istedi.
“BİZİ ATEŞİN İÇİNE ATTILAR”
Tutuklu sanık Ercan Gelgül de içtima sonrası sanık eski üsteğmen Önder Biberoğlu’nun “silah başı” alarmı vermesinin ardından eğitim silahlarından birini alarak otopark bölgesine gittiğini söyledi.
Daha sonra güvenli bölge diye Genelkurmay Başkanlığına götürüldüklerini belirten Gelgül, burada çatışma yaşanması üzerine can güvenliğini sağlamak için karargahın bodrum katına sığındığını ifade etti.
Komutanlarının sorumsuz hareket etmesi yüzünden yargılandığına dikkati çeken Gelgül, “Komutanlarımızın hain olabileceğini, bizi ateşin içine atabileceklerini düşünemedik. Onlara güveniyorduk, böyle yapacakları aklımızın ucundan geçmiyordu. Ben vatan haini değilim, darbeci de değilim. Yargılamanın bu safhasında suçsuz olduğumuz ortaya çıkmıştır, beraatimi istiyorum.” ifadelerini kullandı.
Tutuklu sanık Mahmut Sami Çalışkan ise iddia edildiği gibi FETÖ üyesi olmadığını, örgütün şifreli haberleşme programını kullanmadığını ileri sürdü.
Askeri öğrenci olarak verilen emirleri sorgulama yetkisinin bulunmadığını dile getiren Çalışkan, kendisini sanık durumuna düşüren darbecilerden şikayetçi olduğunu ifade etti. (AA)
BURSA’DA FETÖ OPERASYONU: 10 ESKİ EMNİYET PERSONELİ GÖZALTINDA
Bursa Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne (TEM) bağlı ekipler, FETÖ/PDY terör örgütü içerisinde faaliyet gösterdikleri tespit edilen eski emniyet personellerine yönelik operasyon düzenledi. Operasyonda 11 şüpheliden 10’u gözaltına alındı.
Elde edilen bilgilere göre, Bursa TEM Şube Müdürlüğü ekipleri yapılan çalışmalar neticesinde FETÖ/PDY terör örgütüyle işbirliği içerisinde oldukları gerekçesi ile görevden ihraç edilmiş, açığa alınmış ya da emekliye ayrılmış 11 eski emniyet personeline yönelik operasyon düzenledi. Operasyonda 11 şüpheliden 10’u gözaltına alındı.
Gözaltına alınan zanlılar ifadeleri alınmak üzere emniyet müdürlüğüne götürüldü.
FETÖ’NÜN “PİNHAN RESTAURANT” DAVASINDA ARA KARAR VERİLDİ
Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) adına faaliyetlerde bulunulduğu gerekçesiyle kayyum atanan Maltepe’deki “Pinhan Restaurant”ta örgütün gizli toplantılarının yapıldığı, karargah olarak kullanıldığı, himmet ve diğer gelirlerin şirketin gelirleriymiş gibi sisteme sokulduğu iddiasıyla 7’si tutuklu 12’si firari 45 sanığın yargılandığı davada, tutuklu sanıkların tahliye talebi reddedilirken, tutuksuz 20 sanığın bir sonraki celse zorla getirilmesine karar verildi.
İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada, 7 tutuklu sanık ile 25 tutuksuz sanık ve avukatları hazır bulundu.
Bir kısım sanıkların savunmalarının alınmasının ardından duruşmada, tutuklu sanık ve avukatlarının tahliye ve sair hususlardaki talepleri alındı.
Talepleri karara bağlayan mahkeme heyeti, sanıklar Salih Aydın, Bekir Çelik, Bünyamin Polat, Harun Polat, Hasan Çelik, Hüseyin Çelik ve Hızır Güngör’ün üzerlerine yüklenen suçun vasıf ve mahiyeti, tutanaklar, bazı sanıkların Bylock kullanıcısı olması, telefon görüşme kayıtları, HTS kayıtları, dijital malzemelerin inceleme sonuçları, bir kısım sanıkların yurt dışına çıkarken yakalanmış olmaları, bir kısım sanıkların ise haklarında yakalama kararı bulunmasına rağmen saklanmış olması, üzerlerine atılı suçu işlediklerine dair kuvvetli suç şüphesi dikkate alarak, bu sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verdi.
Tutuksuz sanıklar hakkında adli kontrol hükümleri kapsamında alınan ”imza atma” şeklindeki adli kontrolün kaldırılmasına, yurt dışına çıkış yasağının ise sürdürülmesine hükmeden heyet, sanıklar Ali Çelik, Ahmet Çelik, Vedat Köprücü, Aziz Özdemir, Faik Toklucu, Ferhat Cahit Merter, Mehmet Barut, Murat Solmaz, Orhan Keskin, Ömer Çelik, Veysi Barut ve Ömer Barut hakkında çıkarılan yakalama kararının devamını kararlaştırdı.
20 SANIĞA ZORLA GETİRME
Sanıkların kullandığı belirlenen telefon hatlarının 1 Ağustos 2014 ile 16 Temmuz 2016 tarihler arasında Bylock serverlarına erişip erişmediği, buna bağlı HTS kayıtları ile bağlantı kurulan döneme ilişkin lokasyon bilgileri, Bylock ile ilişkilendirilen hattın hangi IMEI numaralı telefonlar ile kullanıldığının istenmesine karar veren heyet, savunması alınmayan sanıklar Uğur Akkoç, Ali Bayraktar, Ali Tellioğlu, Barış Yılmaz, Eşref Kartal, Fatih Aslan, Fatih Karagöz, Fikret Birdal, Halil İbrahim Polat, Halit Kasımoğlu, İbrahim Gözütok, İlyas Güngör, İsrafil Gözütok, Mehmet Bektaş, Meral Yenice, Murat Sertoğlu, Orhan Öztürk, Sultan Selim Çolak, Şuayıp Çolak ve Bahadır Kasımoğlu’nun ifadelerinin alınması için zorla getirilmelerine karar verdi.
Sanıklar hakkında başka mahkemelerde açılan FETÖ davalarının olup olmadığı hususunun araştırılmasına, şayet var ise ilgili mahkemelere yazı yazılarak sanık hakkındaki dokümanların istenmesine, yine bu dosya sanıkları hakkında bir başka şüpheli veya tanığın ifadelerinde adları geçip geçmediğine ilişkin savcılığa yazı yazılmasına karar veren heyet, sanıkların şirket üyelikleri bulunuyor ise bulundukları şirkete kayyum atanıp atanmadığının da sorulmasına hükmetti.
Sanıkların ev ya da iş yerlerinde yapılan aramada ele geçirilen dijital materyallerle ilgili inceleme akıbetinin İstanbul Emniyet Müdürlüğünden sorulmasına hükmeden heyet, iki emekli Sayıştay uzmanı, iki bankacılık alanında uzman ve bir mali müşavirden oluşacak beş kişilik seçilecek bilirkişi kuruluna dava dosyasının gönderilmesine, dosya kapsamında adı geçen sanıklarla ilgili hesaplarında ve varsa ticari alışverişlerini araştırma ve örnek alma yetkisinin verilmesine karar verdi.
Mahkeme heyeti haklarında yakalama kararı bulunan ve yurt dışında olduğu tespit edilen Ali Çelik ve Orhan Keskin’in iadeleri hususunda gerekli işlemlerin yapılmasına da hükmetti.
Heyet, bir sonraki duruşmanın 2, 3 ve 4 Nisan’da yapılmasına karar verdi.
CEZA İSTEMLERİ
İddianamede, kayyum atandıktan sonra kapanan Bank Asya “müşteki” sıfatıyla, aralarında restoran sahipleri Ahmet Çelik, Ali Çelik, Hızır Güngör, Ahmet Çelik ve Vedat Köprülü’nün de bulunduğu 45 kişi sanık olarak yer alıyor.
Sanıklar Ahmet Çelik, Ali Çelik, Hızır Güngör, Vedat Köprülü, Bekir Çelik, Uğur Akkoç ile 15 Temmuz darbe girişiminin ardından sahte pasaportla Bulgaristan’a giden daha sonra Türkiye’ye teslim edilen Hasan Çelik ve Hüseyin Çelik’in “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmaları istenen iddianamede, ayrıca sanıklar Ahmet Çelik, Ali Çelik, Hızır Güngör, Vedat Köprücü, Aziz Özdemir, Faik Toklucu, Salih Aydın ve Uğur Akkoç’un ”silahlı terör örgütü yöneticisi olmak”, ”Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanuna muhalefet” suçlarından 22,5 yıldan 37’şer yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.
Bazı sanıkların “silahlı terör örgütüne üye olma” ve ”Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanuna muhalefet” suçlarından 30 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları öngörülen iddianamede, sanıklar Hasan Çelik ve Hüseyin Çelik’in de aralarında bulunduğu 4 kişinin ise “suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama” suçundan 10,5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor.
İddianamede, 17 sanığın “örgüt propagandası yapmak” suçundan 7,5 yıla, aralarında firari sanıklar Ali Çelik, Ahmet Çelik, Vedat Köprülü, Mehmet Barut ve Ömer Barut’un da bulunduğu 7 sanığın da “nitelikli dolandırıcılık” suçundan 10,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması öngörülüyor.
ESKİ KOMİSER YARDIMCISINA 9 YIL HAPİS
İzmir’de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında yargılanan eski komiser yardımcısına 9 yıl 3 ay hapis cezası verildi.
İzmir 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanık Cemil Başaran ve avukatı katıldı.
Mahkeme Başkanı, sanığın örgütün şifreli haberleşme programları ByLock ile Eagle’ı kullandığının tespitine ilişkin raporun mahkemeye ulaştığını belirtti. Kamuoyunda “mahrem imam operasyonu” olarak bilinen operasyonda ele geçirilen materyallerde Başaran’ın FETÖ tarafından “A5” koduyla fişlendiğini kaydeden Mahkeme Başkanı, bunun anlamının ise “FETÖ mensubiyeti olan, teslimiyete, sadakati ve bağlılığı en üst seviyede olan kişileri ifade ettiği” olduğunu açıkladı.
ByLock kullanıcı adının “CmL45”, şifresinin “Cb#196189” olduğu hususu hatırlatılması üzerine Başaran, kullanıcı adı ve şifresinin kendisi için bir anlamının bulunmadığını ifade etti. Başaran, “196189” ibaresinin sicil numarası, “45” rakamının ise memleketi Manisa’nın trafik kodu olduğunu savunarak, bunların kendisiyle alakasının bulunmadığını iddia etti.
Başaran, ByLock’u cep telefonuna indirmediği, kurmadığı ve kullanmadığını ileri sürerek, “Mahrem imam operasyonunda ele geçirilen belgeler ve fişlemeyi de kabul etmiyorum. Bu bilgiler personel dosyamdaki bilgilerden elde edilebilecek bilgilerdir. Bu belgeyi kabul etmiyorum.” dedi.
Duruşma savcısı, polis memuru olarak meslek hayatına başlayan Başaran’ın 2009’da komiser yardımcısı rütbesiyle görev yaptığı, bu süre boyunca kritik birimlerde çalıştığı, 17-25 Aralık sürecinin ardından örgüt elebaşı Fetullah Gülen’in talimatıyla kapatılan Bank Asyada altın hesabı açtığı ve bunu bir yıl boyunca aktif şekilde kullanıldığını kaydetti. Savcı, sanığın ByLock ve Eagle’ı kullandığı hususları da dikkate alınarak “silahlı terör örgütü üyesi olmak” suçlamasıyla cezalandırılması yönünde mütalaa verdi.
Başaran, suçsuz olduğunu savunarak beraatini istedi.
Sanığa 6 yıl 2 ay hapis cezası veren mahkeme heyeti, bunu Terörle Mücadele Kanunu’nun ilgili maddesi gereğince yarı oranında artırarak 9 yıl 3 ay’a çıkardı.
Duruşmalarda pişman olduğuna ilişkin hal ve davranışta olmayan sanığın cezasında herhangi bir indirim uygulamayan heyet, Başaran’ın tutukluluk halinin devamını kararlaştırdı.
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, meslekten ihraç edilen komiser yardımcısı Cemil Başaran, Nisan 2017’de tutuklanmıştı. Başaran hakkında “silahlı terör örgütü üyesi olmak” suçlamasıyla dava açılmıştı. (AA)
MUĞLA VE İZMİR’DE FETÖ SORUŞTURMASI: 3 KİŞİ TUTUKLANDI
Muğla ve İzmir’de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan 6 kişiden 3’ü tutuklandı.
Muğla Cumhuriyet Başsavcılığınca Muğla ve İzmir’deki FETÖ üyelerine yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, örgütün şifreli haberleşme programı ByLock’u kullandıkları iddiasıyla 22 Ocak’ta gözaltına alınan 6 kişinin emniyetteki işlemleri tamamlandı.
Adliyeye sevk edilen 6 zanlıdan biri savcılıkça salıverildi. Nöbetçi mahkemeye çıkarılan 5 zanlıdan 3’ü tutuklandı, 2’si adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. (AA)
KAYSERİ MERKEZLİ 17 İLDE FETÖ OPERASYONU: 15 KİŞİ GÖZALTINDA
Kayseri merkezli 17 ilde, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’na (FETÖ/PDY) yönelik operasyonda örgüte üye oldukları ve “ByLock” kullandıkları öne sürülen 15 şüpheli yakalandı.
Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturmada, örgütün şifreli haberleşme programı “ByLock”u kullandıkları ve terör örgütüne üye oldukları iddia edilen 23 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.
Kayseri, Ankara, Samsun, Malatya, Kahramanmaraş, Gaziantep, Tokat, Sivas, Adana, İzmir, Antalya, Konya, Manisa, Uşak, İstanbul, Sakarya ve Bingöl’de düzenlenen eş zamanlı operasyonda S.S, M.Ö, E.G, H.G, E.D, F.M.E, N.P, M.F.Y, D.A, H.A, R.S, Y.A, M.A, N.F.E. ve Y.K. gözaltına alındı.
Adreslerinde bulunamayan 8 şüpheli ise aranıyor. (AA)
FETÖ’DEN ARANAN YÜZBAŞI YAKALANDI
Erzincan’da yürütülen Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında aranan eski yüzbaşı, Mersin’in Tarsus ilçesinde yakalandı.
İlçe Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma doğrultusunda hakkında yakalama kararı bulunan eski yüzbaşı A.H’nin, kayınbabasının Bağlarbaşı Mahallesi’ndeki evinde olduğunu belirledi.
Adrese giden ekipler, A.H’yi gözaltına aldı.
Zanlı, emniyetteki işlemlerin ardından Erzincan’a gönderilecek. (AA)
ANKARA MERKEZLİ 12 İLDE FETÖ OPERASYONU: 70 ÖĞRETMEN HAKKINDA GÖZALTI KARARI
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Ankara merkezli 12 ilde KHK ile kapatılan FETÖ okullarında görev yapan 27’si ByLock kullanıcısı olduğu belirlenen 70 öğretmen hakkında gözaltı kararı verdi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan yazılı açıklamada, “Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca KHK ile kapatılan FETÖ okullarında görev yapan ve FETÖ ile irtibatları tespit edilen 27’si ByLock kullanıcısı toplam 70 öğretmen hakkında gözaltı kararı verilmiş olup, gözaltı kararı verilen FETÖ şüphelilerinin işlemleri Ankara ve 11 ilde devam etmektedir” denildi. (İHA)
SAMSUN’DA 13 ÖĞRETMEN GÖZALTINDA
Samsun’da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’na (FETÖ/PDY) yönelik operasyonda 13 şüpheli gözaltına alındı.
İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, kent merkezinde belirlenen adreslere eş zamanlı operasyon düzenledi.
Operasyonda 12’si daha önce meslekten ihraç edilen 13 öğretmen gözaltına alındı.
Zanlıların emniyetteki işlemleri sürüyor.
Gözaltı sayısının artabileceği öğrenildi.(AA)
KARS’TA FETÖ OPERASYONU: 9 KİŞİ GÖZALTINDA
Fetullahçı Silahlı Terör Örgütü Paralel Devlet Yapılanması’na (FETÖ/PDY)’ye yönelik düzenlenen operasyonda aralarından asker, polis ve öğretmenin bulunduğu 9 kişi yakalanarak gözaltına alındı.
Kars’ta, FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün faaliyetlerinin deşifre edilmesi ve askeri yapılanma içerisinde bulunan örgüt mensuplarının yakalanması için Kars Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde İl Emniyet Müdürlüğü’nce ekiplerince yürütülen çalışmalarda, FETÖ/PDY silahlı terör örgütü içerisinde sorumlu düzeyde faaliyet yürüten mahrem imamların örgüt içerisindeki TSK mensupları ile irtibat kurmak ve kendileri ile TSK personelinin deşifre edilmesini önlemek, örgütsel gizliliği korumak amacıyla kontörlü veya sabit hususi hatlar üzerinden irtibat kurdukları tespit edilen şüpheli şahsın yakalanmasına yönelik Kars merkezli 9 ayrı ilde gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonlarda şüpheli 10 şahıs yakalandı. Şüpeheli 1 kişinin ise geçici görevle yurt dışında görevlendirildiği tespit edildi.
Gözaltına alınan şüpheliler emniyetteki İşlemlerinin ardından Adliyeye sevk edildi. Adiliyeye sevk edilen 9 kişiden ‘Etkin Pişmanlık Hükümlerinden Yararlanmak İstediğini’ beyan eden 3 Üsteğmen, 2 Astsubay, 1 Öğretmen, 1 Polis Memuru olmak üzere toplam 7 kişi Adli Kontrol Şartı ile serbest bırakıldı. 1 Üsteğmen ve 1 Öğretmen tutuklanarak cezaevine gönderildi. 1 şüpheli Astsubayın ise TEM Şube Müdürlüğü’ndeki işlemleri devam ediyor.
Konuyla ilgili Kars İl Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, “İlimiz genelinde terör örgütü mensuplarının yakalanmalarına yönelik çalışmalarımız, geçmişte olduğu gibi bundan sonrada büyük bir hassasiyetle devam edecektir” denildi.