‘’Deli dumrul’’ Orman Alanı
Halk arasındaki adıyla Kayışdağı ormanları olarak bilinen bölgelerde oluşmaya başlayan mesire alanları hiçbir hizmet vermemesine karşın halktan para toplayan işletmeler haline gelmeye başladı .
Daha önce askeri kullanım alanı olduğu için İstanbul’lu tarafından kullanılamayan Kayışdağı ve bölgesindeki , Kartal’a kadar uzanan ormanlık alanlar şimdide Orman bölge Müdürlüğü tarafından ihale ile kiraya verildiği ortaya çıktı.
Mesire alanı adı altında kiraya verilen alanlarda herhangi bir hizmet verilmiyor , sadece araçla giriş yapıp orman içinde temiz hava almak isteyen bölge halkı ödediği ücret karşılığında hiçbir hizmet almıyor.
Derme çatma bir kulübe kurularak yapılan işletme faaliyeti içerisinde barındırmadığı hizmetler için ücret talep ediyor. Oysa mesire alanları masa , sandalye , oturma bankları , tuvalet vb. hizmetleri bünyesinde barındıran yerler olması gerekiyor.
‘’Ormana çıkmak yasak’’
Mesire alanı olarak kiraya verilen yerlerin ne kadar bir alanı kapsadığı belli olmamakla birlikte , alternatif giriş noktası olmadığı için ormana girmek isteyen herkez para ödemek zorunda kalıyor.
Mesire alanlarının içerisindeki yollar iş makineler tarafından kapatıldığı için ormanın diğer alanlarına geçiş yapmakta pek mümkün değil, dolayısı ile şehrin gürültüsü ve stresinden kurtulmak için ormanlık alanları tercih edenler bu amaçlarına tam olarak ulaşamıyor.
Ormanlık alan içinde devasa toprak yığınları kullanılarak kapatılan yolların oluşturduğu görüntü kirliliği de ayrıca rahatsızlık oluşturuyor.
Ancak bizzat Orman Genel Müdürlüğü tarafından 28578 sayılı Resmi Gazete yayınlanan yönetmeliğe göre ;
‘’C tipi mesire yeri: Toplumun çeşitli dinlenme, eğlenme ve spor ihtiyaçlarını karşılamak, yurdun güzelliğine katkı sağlamak ve turistik hareketlere imkân vermek maksadıyla kaynak değeri ve ziyaretçi potansiyeli orta ve düşük yoğunlukta olan, günübirlik mahalli ihtiyaçları karşılamak maksadıyla, piknik üniteleri, yöresel ürünler sergi ve satış yeri, kameriye, ve diğer rekreasyonel yapı ve tesisleri ihtiva eden mesire yerlerini’’ ifadeleri kullanılıyor. Oysa haberimize konu olan mesire alanları bu özellikleri taşımaktan hayli uzak.
KAYIT DIŞI KAZANÇ
‘’Vergide ödemiyorlar’’
Giriş kapısı adı altında oluşturulan geçiş noktalarında alınan ücret karşılığında kasa fişi veya resmi makbuz verilmediği için buradaki ticaret kayıt dışı oluyor .
Mesire alanımı ? Otoparkmı ?
İstanbul Kanlıca Orman bölge müdürlüğü tarafından Büyükbakkalköy mevkii , Karasudere mesire ve piknik alanı olarak ihale usulü ile kiraya verildiği bilgisine ulaştığımız bölgeyi ziyaret eden haber ekibimize giriş noktasında alınan 15 TL karşılığı vergi usul hükümlerine göre yazarkasa ve-veya resmi fiş verilmesi gerekirken , haber ekibimizin isteği üzerine verilen makbuz resmi özellik taşımayan matbaa çıktısı basit bir kağıt veriliyor.
Giriş noktasındaki görevli ücret alıp ekibimizi içeri aldığında 15 TL lık ücretin mesire yeri giriş ücreti olduğunu söylüyor ancak aynı görevli 20 dakika sonra çıkış yapan ekibimizin sorularını yanıtlarken giriş ücreti değil otopark ücreti olarak alıyoruz yanıtı veriyor.
‘’İşletme süresi muamma ‘’
Karasudere mesire ve piknik alanı olarak lanse edilen , ancak bünyesinde hizmet barındırmayan bölgede giriş noktasında çalışan personel tarafından ‘’10 yıldır burası bir abimiz tarafından işletiliyor ‘’ bilgisi verildi .
Merkezi Beykoz da bulunan Orman bölge Müdürlüğü yetkilileri ise Karasudere mesire ve piknik alanının yeni kiraya verildiği bilgisini verdi. Ancak orman bakanlığının www.ogm.gov.tr internet sitesinde bölgenin ihale tarihi 13.10.2016 olarak görünüyor.
‘’Soru işaretleri’’
Bölge ne zaman kiraya verildi, 10 yıl öncemi ? bu yıl mı ?
Ormana giriş yasakmı ? Kamyonlar dolusu toprak niçin yolları kapatacak şekilde döküldü ?
Bu tür işletmeler kayıt dışımı çalışır ? Vergi vb yükümlülükleri yerine getirmek zorunda değilmi ?
Otopark mı ? Mesire alanımı?
İstanbul’un en kalabalık noktalarında otopark ücretleri 5-6 lira iken buralarda neden 15-22 lira aralığında ?
Anadolu yakasında , özellikle Kadıköy,Ataşehir ve Maltepe’de yaşan insanların tek ormanlık alanı ile bağları neden kopartılıyor?
Kayışdağı’nda yürüyüş ve spor yapmak, temiz hava almak isteyen bölge halkı’na ücretsiz alternatif alanlar oluşturulacakmı?
Millet bahçeleri gibi büyük yeşil alanların hizmete girmesi için beklentilerin yükseldiği dönemde orman alanlarında ‘deli dumrul ‘’ uygulaması yapmak ne kadar doğru?
MURAT KARDESİM BU BAHSETTİGİNİZ YER YAKLASİK 3 . 4 YİL ONCE YİNE BİR KAPİ YAPİLARAK İSLETİLMEK İSTENDİ.HATTA BEN ORAYİ KİRALAYAN ABİYLE BİZZAT GORUSTUM. BANA. İZ EPEYDİR BURAYİ KİRALADİK FAKATİSLETMEYE YENİ BASLAYACAGİZ DEMİSTİ. HATTA DEMİR SURGULU DEMİR KAPİ YAPTİRMİSTİ.ONLAR COP OLDU İSLETEMEDİ .DEMEKKİ ŞARTLAR YENİDEN OLGUNLASTİ .YENİDEN KAPİ YAPTİRMİS.
Arkadaşlar haber neredeyse baştan aşşagı yalandan ibaret eskiden pislik içinde olan ormanı adamlar tertemiz yapmış 3 ay çöp topladılar orda 300 dönüm araziyidevletden kiralayıp işletiyolar bukadar büyük bir alanı tamamen temizlemek hemen olcak bir şey değil ormanın temizlenmemiş bir bölümünü çekip yalan haber yapmak nasıl bir kafadır merak ediyorum kamelyalar maalar tuvalettler çeşmeler hiçbir şey yapılmamış demek nasıl bir yalancılıktır isteyen gidip görebilir ben hergün geçip görüyorum ayyaşların torbacıların mesken tuttuğu alanı şimdi aileler çocuklarını ata bindirip özgürce dolaştırdığı bir alana dönüşmüş ve ücret sadece 15 tl akşama kadar bütün imkanlarından faydalanabiliyoruz 15 tl niz yoksa gelin veriyim adam olun yalan konuşmayın
lan Fatih hıyarı sen onlarda ortakmısın 15 tl veriyorsun ama orman senin değil park ücreti alıyorum diyor bizde ordayız bunlar mafya
belediye ve devlet düzenlesin oraların kontoroleri başkasının elinde olmamalı at mı oynatıyorlar ataşehir nefes alan yerleri devlet işletmeli gerekirse o alsın 15 tl
Soyguncylar
Millet kendi imkanlarıyla gayet sade ve güzel bir şekilde kullandığı bir alandı..Milletin faydalandığı bir yer görmesinler,yazık